移至主內容
Entrepreneurship

孵化計劃

香港科技大學的孵化程序員旨在幫助教師、員工和學生建立有關科技的創業公司,從而刺激地區經濟和增加社會的長遠利益。科大的企業孵化計劃提供一系列服務,從科技企業的初創階段開始全力支持,使他們茁壯成長。
其主要目標是促進知識傳播和技術轉讓,激發創業公司的創意和鼓勵更多創新型企業。

香港科技大學的下列單位進行孵化計劃:

 
HKUST Entrepreneurship Program (EP)

HKUST Entrepreneurship Program (EP)

The HKUST Entrepreneurship Program is to assist faculty, staff and students in the establishment of technology-based start-up companies. It is the policy of the University to promote such activities for the benefit of the Hong Kong economy and society.

Yeung Wing Yee Entrepreneurs Fund

Yeung Wing Yee Entrepreneurs Fund

HKUST received a HK$2 million donation from Mr Yeung Wing Yee for the establishment of an entrepreneurship fund. It is an acceleration seed fund that aims to support early‐stage startups owned by HKUST students to pursue their entrepreneurship dreams, develop their entrepreneurial potentials, and promote innovation and entrepreneurship.

Entrepreneurship Acceleration Fund

Entrepreneurship Acceleration Fund

The fund aims at cultivating and enhancing students’ entrepreneurial spirit, mindset and skills through ideation, implementation and market trials, and engaging students in cross‐disciplinary collaboration. Successful applicants will receive an amount up to HK$15,000 to turn their innovative ideas to impacts.

 
"苗圃直通車"

"苗圃直通車"

苗圃直通車項目於2015年1月正式啟動,鼓勵科大在校生創新創業,在這裡埋下創新創業“項目種子”,在深研院提供的各種“養料”和“陽光”的精心栽培下,加上播種者自己的努力耕耘,為成長中的“幼苗”提供開往創業創新中心、虛擬大學園等更高一級孵化平台的直通車,促進幼苗早日開花結果,長成大樹。

藍海灣創業計劃

藍海灣創業計劃

香港科技大學(以下簡稱HKUST)1999年開始的創業計劃,旨在幫助HKUST教職員以及學生(含在校和已畢業)創建科技創新企業,鼓勵更多科學技術成果轉化及造福地區經濟和社會。2016年,港科大研究開發(深圳)有限公司(以下簡稱RDCSZ)在深圳建成“藍海灣創業孵化中心”(以下簡稱藍海灣),在深圳開展創業計劃。藍海灣向合格入駐企業提供為期兩年的孵化服務。

創業創新中心

創業創新中心

港科大研究開發(深圳)有限公司為有意向在國內申請科研資金資助、需要小型場地在國內進行科研的研究項目,或處於初創期的創業項目、創業企業等提供靈活便利、低成本運行的平台。創新中心位於大樓118B房間,該房間提供以座位為單位的孵化場地,共有座位18席。創新中心提供良好開闊的辦公場所、開放式的辦公環境、辦公網絡、電源、空調、辦公桌椅(含移動櫃)、指紋打卡設備(共用)……是初創企業或團隊萌發創業理想的樂土!

 
粵港澳(國際)青年創新工場

粵港澳(國際)青年創新工場

在2015年4月21日,中國(廣東)試點自由貿易區的掛牌儀式在南沙舉行。省長朱小丹將“粵港澳(國際)青年創新工場”的牌匾授予香港科大霍英東研究院。7月1日,“廣州南沙(國際)創業基地”於香港科大霍英東研究院成立。“粵港澳(國際)青年創新工場”為廣東、香港及澳門與青年創業大學生建立創新、創業的產業鏈訂立如下的發展方向:“大學 → 粵港澳(國際)青年創新工場 → 工業園區 → 工業界”,目的就是把它打造成一個具備國際特色的創新創業平台和在廣東南沙自由貿易區國際生產和研創的基地。

 

Copyright 2016 ©, HKUST. All Rights Reserved.